Webinar creditat
12 EMC (medici) | 16 EFC (farmacisti) | 10 EMC (asistenti)
Ziua I – Sesiunea I
[ 1300 – 1515 ]
Dr. Viorica Naumov
Unde este “farul” și unde suntem noi?
Ca în fiecare an, în octombrie vă așteptăm să ne fiți alături la ”Conferința de Medicină de Familie prima linie în asistența medicală”, 08- 09 octombrie.
Împreună cu colegii din Asociația Profesională a Medicilor de Familie Brăila am pregătit sesiunile și ”decorul” ideale pentru dezbaterea subiectelor de interes pentru practica noastră de zi cu zi.
Vă invit să profitați de oportunitatea de a discuta deschis, într-un mediu colegial și să găsim cele mai bune rezolvări pentru cazurile clinice pe care le avem zi de zi de gestionat.
În echipă vom naviga cu succes prin apele tulburi ale sistemului și vom găsi lumina farului ce ne va ghida spre mal!
Medicul de familie – pionul principal in vaccinarea HPV
Dr. Ileana Brînză
Medic primar medicină de familie
Dr. Bogdan Minescu
INOVUM – dubla combinatie in tratamentul HTA
Conform recomandărilor ghidului European de HTA, terapia antihipertensivă combinată este recomandată ca tratament complex în Hipertensiunea Arterială la bolnavul cu risc cardio-vascular.
Pentru individualizarea corectă a tratamentului antihipertensiv, combinația fixă oferită nouă practicienilor de către Compania Berlin-Chemie, este reprezentată de INOVUM cu cele 3 concentratii 20/5 , 40/5, 40/10 de olmesartan/amlodipina.
Reținem principalele capacități terapeutice ale acestui medicament combinat, dar și cu toleranță clinică bună prin reducerea eficientă și susținută a tensiunii arteriale si prin lipsa efectelor adverse.
Test 5: statinele
Statinele, medicamente pe care le folosim in fiecare zi. Le cunoastem! Oare?? Stim ultimele recomandari ale ghidurilor? Cand si cum? Ce doza? Ce arata ultimele studii? Va astept cu drag la un test cu 5 intrebari…ca sa ne verificam cunostintele despre atat de prescrisele statine!
Dr. Cristina Dorojan
Medic primar medicină de familie
Prof. univ. dr. Cătălina Luca
Facultatea de Medicina Generala – U.M.F “ Grigore T.Popa” – Iasi, Disciplina Boli Infectioase
Infecțiile virale – de la teorie la practică
Actualizari recente si valoarea vaccinarii impotriva COVID-19
In contextul epidemiologic actual, subiectul vaccinarii impotriva COVID-19 este o tema de interes major atat pentru comunitatea medicala, cat si pentru intreaga populatie. In prezent, exista variante ale virusului SARS-COV-2 care provoaca ingrijorare. Varianta DELTA este de 2 ori mai contagioasa decat variantele anterioare si provoaca forme mai severe de boala. Vaccinurile COVID-19 continuă să aibă o eficiență ridicată în prevenirea spitalizării și a decesului, inclusiv împotriva acestei variante. Informarea și consilierea populatiei sunt ESENȚIALE în creșterea aderenței la vaccinare. Personalul medical este CHEIA în COMUNICAREA cu pacientul!
Prof. univ. dr. Sorin Rugină
Sesiunea II
[ 1535 – 1735 ]
Prof. univ. dr. Roxana Ciobotaru
Terapia anticoagulanta in 2021 la pacientul cu FIA
Recomandari practice
Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac, afectand 1-2% din populatia generala si peste 5 % din populatia cu varsta peste 65 de ani. Se estimeaza ca numarul acestor pacienti va creste in viitorul apropiat de 2-3 ori in primul rand datorita cresterii sperantei medii de viata a populatiei, dar si datorita numeroaselor cazuri noi de diabet, hipertensiune arteriala si obezitate.
Fibrilatia atriala creste de 5 ori riscul de accident vascular. Pacientii cu fibrilatie atriala care fac un accident vascular au un risc de mortalitate cu 70% mai mare decat pacientii cu accident vascular fara fibrilatie atriala. Din acest motiv pacientii cu fibrilatie atriala trebuie sa urmeze tratamentul corect, fara oprire si sa se prezinte periodic la controalele cardiologice conform recomandarilor primite. Prevenirea accidentelor embolice se face utilizand medicatia anticoagulanta.
Dr. Viorica Naumov
Dr. Ileana Brînză
Medic primar medicină de familie
Vezica hiperactivă în cabinetul MF
In cadrul sesiunii Vezica hiperactivă în cabinetul MF, d-na dr Ileana Branza face o sinteza a celor mai practice abordari ale pacientului cu imperiozitate: cum si cine poate pune un diagnostic, cine poate initia tratamentul si care sunt alternativele terapeutice disponibile. Sunt trecute in revista si o parte din cele mai frecvente comorbiditati ce pot exista la pacientii cu vezica hiperactiva. O atentie speciala este acordata tratamentului pacientilor varstnici.
Hipertensiunea arterială la copil
18,6% dintre copiii români suferă de obezitate
Obezitatea infantilă crește de 4 ori riscul de hipertensiune arterială la maturitate!
Aveți pe listă copii supraponderali sau obezi?Aveți pacienți mici cu hipertensiune?
Veniți la Conferinta de Medicina de familie prima linie in asistenta medicala, 08- 09 octombrie, să dezbatem și să găsim soluțiile eficiente pentru pacienții copii care suferă de HTA. Împreună cu doamna dr. Liliana Elena Chițanu aveți ocazia să găsiți soluții ușor de pus în aplicare de către părinți pentru copiii lor.
”Hipertensiunea arterială în perioada copilăriei are o prevalență în creștere reprezentând o problemă importantă de sănătate publică la nivel mondial, deoarece este un predictor cheie al riscului de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și afectarea organelor țintă la vârsta adultă. Hipertensiunea primară / esențială diagnosticată mai frecvent la copiii cu vârsta peste 6 ani este în general asociată cu obezitate (cu prevalență în creștere importantă în ultimii ani) și/sau cu antecedente familiale de hipertensiune. Hipertensiunea secundară este mai frecventă la copiii mai mici (<6 ani), boala renală fiind cea mai răspândită cauză. Consecințele pe termen scurt și lung ale hipertensiunii arteriale la vârstă pediatrică impun diagnosticul precoce și monitorizarea constantă a acestor pacienți, proces în care medicul de familie poate avea o contribuție importantă.”-
dr. Liliana Elena Chițanu
Dr. Liliana Chițanu
Medic primar medicină de familie
Dr. Carmen Marcu
Medic primar medicină de urgență
Terapia durerii si ingrijirile paliative
Sesiunea III
[ 1750 – 2010 ]
Conf. univ. dr. Ginel Baciu
Medic primar pediatru
Tulburările funcționale digestive ale copilului
Jurnalul durerii…în durerea abdominală la copil.
Puteți sugera părinților ai căror copii suferă de dureri abdominale să țină un ”jurnal” al simptomelor. Dacă e suficient de mare copilul poate completa singur:
– Orele cand apare
– Severitatea, folosind o scala de la 1 la 5 (1 = durere foarte putin intensa, 5 = durerea este cea mai puternica)
– Durata
– Zona abdomenului afectată.
Haideți să discutăm și despre acest subiect la Conferinta de Medicina de familie prima linie in asistenta medicala, 08-09 octombrie, împreună cu domnul conf. univ. dr. Ginel Baciu.
”Durerea abdominală este o problemă obișnuită în practica pediatrica, ea reprezentând până la 5% din vizitele pediatrice la medicul de familie. Prevalența este crescută la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani și la începutul adolescenței .
Între 13-38% dintre copii și adolescenți se plâng săptămânal de dureri abdominale.
Cu ajutorul antecedentelor amănunțit obținute, diagnosticul clinic este de cele mai multe ori suficient.
Nu este necesar niciun test pentru diagnostic.
Testele se fac de obicei pentru a exclude alte afecțiuni ca si cauză a simptomelor.
Planul de tratament ar trebui să ia în considerare componentele fizice și psihosociale ale afecțiunii, dar educația pacientului este esențială.”-
Conf. univ. dr. Ginel Baciu, medic primar pediatru.
Managementul sindromului de intestin iritabil – de la teorie la practica
Conf. univ. dr. Camelia-Ana Grigore
Medic primar medicină internă, gastroenterologie
Dr. Valeria Herdea
Medic primar medicină de familie
Managementul procesului de comunicare in vaccinare, in perioada pandemica
Infertilitatea: abordarea endocrinologului-sexolog
Infertilitatea, definită ca incapacitatea de a procrea după 6 luni-1 an de contact sexual neprotejat și în lipsa contracepției, este întotdeauna o problemă de cuplu, progresele tehnologice făcând posibile soluții ce păreau altădată imposibile, însă fără ca acestea să fie mereu încununate de succes (70% din cupluri reușesc să aibă copii asistat medical). Creșterea duratei de viață, apariția ACO și importanța carierei și a independenței financiare au făcut ca femeile să poată controla momentul procreării și adesea să-l și amâne până în jurul vârstei de 30 de ani (Europa de Vest), când fertilitatea scade în mod natural.
Investigarea presupune examinarea ambilor parteneri de către o echipă formată din ginecolog, endocrinolog, urolog și nu în ultimul rând psiholog sau sexolog. Acesta poate decela disfuncții sexuale sau aduce în lumină o conjugopatie. Sexologul este și cel care va însoți cuplul pe parcursul investigațiilor și tratamentelor, atât în caz de reușită, cât și de nereușită. Din păcate în România procedurile nu sunt acoperite decât în foarte mică măsură de casa de asigurări de sănătate, prețurile rămânând prohibitive pentru multe cupluri, și cu atât mai mult psihoterapia aferentă.
Dr. Gabriela Madaras
Endocrinolog/sexolog Târgu-Mureș
Dr. Raluca Ghionaru
Medic primar medicină de familie
Medic formator
Coordonator regional al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie
Sexualitatea adolescenților – când și cum o abordăm?
Sexualitatea adolescenților reprezintă, încă, în România un subiect rar abordat în cadrul consultațiilor medicale. Discuția cu privire la problemele legate de pubertate, orientare sexuală, normalitate, contact sexual, contracepție și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau violență în timpul actului sexual sunt încă destul de rare și evitate atât de către adolescenți, cât și de aparținători și de personalul medical.
Adolescenții trebuie să învețe experimentând. În majoritatea țărilor europene, până la vârsta de 17 ani, 50% dintre fete și băieți vor avea un prim contact sexual, cu potențiale consecințe. “Cercetările extensive au arătat că, indiferent de cât de informat ar putea fi un clinician, dacă nu este capabil să aibă comunicare eficientă cu pacientul și cu familia lui, s-ar putea să nu fie de ajutor.” (Institute for health care communication, 2011)
Caracteristici ale consultației, care pot asigura succesul comunicării cu adolescentul: atitudinea personalului- respectuos, susținător, cinstit, demn de incredere; comunicarea- claritatea informațiilor, ascultare activă; confidențialitatea, autonomia și îngrijiri complete.
Succesul unei astfel de consultații se bazează, în primul rând, pe abilitățile de comunicator ale medicului, pe capacitatea de a dezvolta o relație deschisă, lipsită de prejudecăți, în care să ofere răspunsuri clare la întrebările pacientului. În același timp, medicul trebuie să fie atent la anxietatea adolescenților în ceea ce privește confidențialitatea consultațiilor și să își adapteze modul în care oferă sprijin adolescenților care se confruntă cu situații neprevăzute, cum ar fi o posibilă sarcină.
Ce pare simplu poate fi complicat – un caz clinic
În cabinetul medicului de familie se prezintă pacienți cu simptome de diferite complexități. Simptomele comune pot ascunde afecțiuni cu prognostic rezervat. Un avantaj al medicului de familie este că poate monitoriza pe termen lung inclusiv patologie rară. Sindromul Goodpasture este o boală rară al cărei debut cu manifestări respiratorii, renale și hematologice necesită investigații specifice pentru a fi diagnosticată. Monitorizarea și consilierea pacientului cu o astfel de boală rară este posibilă și indicat a se face de către medicul de familie.”- dr. Viorica Naumov
Dr. Viorica Naumov
Ziua II – Sesiunea I
[ 0900 – 1125 ]
Conf. univ. dr. Paraschiva Postolache
Medic primar pneumologie, medicină internă, farmacologie clinică
Recuperarea respiratorie și medicul de familie în era COVID
Medicii de familie sunt pionii esențiali ai sistemului medical, atât în cazul prevenției cât și în cazul…recuperării.
Haideți la Conferinta de Medicina de familie prima linie in asistenta medicala să vedem practic ce soluții putem adopta în cabinetele de medicină de familie pentru pacienții ce necesită recuperare respiratorie.
Veniți să luați parte activ la discuții axate pe soluții împreună cu doamna prof. univ. dr. Paraschiva Postolache.
”Conform American Thoracic Society/European Respiratory Society Task Force on Pulmonary Rehabilitation, “recuperarea respiratorie este o intervenție cuprinzătoare bazată pe o evaluare amănunțită a pacientului urmată de terapii adaptate pacientului care includ, dar nu se limitează la antrenamentul fizic, educația și schimbarea comportamentului, concepute pentru a îmbunătăți starea fizică și psihologică a persoanelor cu boli respiratorii cronice și pentru a promova aderarea pe termen lung la îmbunătățirea sănătății comportamentale”.
Conf. univ. dr. Paraschiva Postolache.
Evaluarea riscului de boala Covid 19 la pacientul cronic respirator
Evaluarea riscului de boală Covid 19 la pacienții respiratori cronici – Dr. Elena Vlad, medic primar pneumolog, Spitalul Județean Tg-Jiu
Covid 19 este boala cauzată de noul coronavirus, denumit științific SARS CoV2. Principalele boli ce reprezintă factori de risc pentru formele grave ale bolii Covid 19 sunt: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, bolile cu tratament imunosupresor, bolile respiratorii cronice și bolile renale cronice. Pentru bolile respiratorii cronice (astm, BPOC, emfizem pulmonar, fibroza chistică, cancerul pulmonar) infecția SARS CoV2 ar putea duce la complicații respiratorii severe. De aceea este importantă aplicarea strictă a măsurilor de prevenție la acești bolnavi și continuarea tratamentelor cronice care să confere bolilor respiratorii un caracter controlat.
Dr. Elena Vlad
Medic primar medicină de familie
Asist. univ. dr. Delia Andriesi Rusu
Diagnosticul precoce al cancerului de pancreas – o provocare în practica medicului de familie
Cancerul pancreatic este una din cele mai agresive neoplazii, cu tendinta de metastazare precoce si un prognostic infaust. Datorita simptomatologiei ce apare tardiv, doar 20% dintre pacienti prezinta in momentul diagnosticului tumori rezecabile chirurgical, tratamentul chirurgical fiind singurul tratament cu viza curativa. Speranta de viata dupa tratamentul chirurgical curativ este de aproximativ 24 luni, iar rata de supravietuire la 5 ani de doar 5%. De aceea este extrem de important un diagnostic cat mai precoce, iar rolul medicului de familie in identificarea pacientilor cu risc crescut este esential.
Tratament de primă alegere în rinita alergică
Dr. Lucian Lăpuşneanu
Prof. univ. dr. Florin Dumitru Mihaltan
CITIZINA. O nouă abordare în România în terapia anti-fumat!
Aderența la tratamentul antihipertensiv – Succesul se obține in doi
Hipertensiunea arterială deși are complicații cardiovasculare severe rămane o afecțiune frecvent nedepistată sau subtratată.
Hipertensiunea arterială determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și Europa. In Romania peste 40% din populație are valorile tensionale peste cele normale. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale. Printr-un tratament corect și susținut poate fi controlată și pot fi prevenite complicațiile ei. Din fericire, medicii au la dispoziție un arsenal terapeutic antihipertensiv larg din care pot alege medicamentul potrivit fiecarui pacient.
Prof. univ. dr. Daniela Bartoș
Sesiunea II
[ 1115 – 1315 ]
Prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa
Medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă
Construirea unui sistem medical prietenos cu vârstnicul
Problema îmbătrânirii nu este o problemă , ci o privire pesimistă asupra marelui triumf al omenirii .’’- Frank W.Notestein
Odată cu progresul medical – îmbunătățirea prevenției, a diagnosticării și a tratării bolilor-
Majoritatea pensionarilor au o stare bună de sănătate și pot alege cum să își petreacă timpul. *
Despre cum a evoluat mediul spitalicesc pentru persoanele în etate aveți oportunitatea să discutați cu doamna prof. Ioana Alexa, medic primar Geriatrie-Gerontologie și Medicină Internă la Conferinta de Medicina de familie prima linie in asistenta medicala, 08- 09 octombrie.
Nu ratați șansa de a dialoga deschis cu doamna profesor și de a afla soluții practice pe care le puteți folosi cu pacienții vârstnici care vă trec pragul cabinetului.
”Presiunile exercitate de fenomenul de îmbătrânire a populației și de creșterea semnificativă a numărului de pacienți vârstnici ce necesită îngrijiri medicale au determinat Organizația Mondială a Sănătății să caute soluții pentru a crea un sistem de sănătate prietenos cu pacientul vârstnic, o atenție deosebită acordându-se mediului spitalicesc. Acest deziderat trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: să ofere pacientului o atmosferă prietenoasă cu necesitățile acestuia, să ofere servicii geriatrice complexe în vederea realizării evaluării geriatrice comprehensive, să combată ageismul în toate formele sale de manifestare și să genereze o schemă terapeutică individualizată, în perfect acord cu dorințele și posibilitățile vârstnicului.”- prof. univ. dr. Ioana Alexa
Prevenția îmbătrânirii patologice-element cheie pentru sănătate și longevitate
Șef. lucr. dr. Laura Condur
Dr. Gabriel Cristian Marinescu
Abordarea terapeutica a tulburarilor neurocognitive din perspectiva multidisciplinara
Dr. Gabriel Cristian Marinescu are o vastă activitate medicală , fiind instruit la Spitalul Alexandru Obregia din Capitală, asigurând apoi, mai bine de 20 de ani, urgențele psihiatrice la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Are numeroase lucrări prezentate la congrese de psihiatrie mondiale și europene și o experiență semnificativă în cercetarea medicală, formând în acest sens, o echipă cu recunoaștere internațională, solicitată în numeroase proiecte în străinătate. Are peste 15 ani de experiență în expertiza psihiatrică criminalistică. El a creat în 2019 un concept acceptat la nivel global „Indicele de funcționalitate al antipsihoticelor”, făcând cunoscută valoarea psihiatriei românești prin nivelul superior al conceptului și obținând respectul și aprecierea mediului științific internațional. Este lector la evenimente naționale și internaționale, încearcă să introduca in cadrul prezentărilor sale toate noutățile dobândite prin formarea stiintifica continuă și să deschidă noi orizonturi pentru o psihiatrie logică și pragmatică, care reprezinta, in opinia dansului, viitorul în domeniu. Printre proiectele sale actuale se numără o carte despre psihofarmacologie clinică, care va fi scrisă împreună cu alți colegi psihiatri, de prestigiu, din țară. Dansul considera că arta psihiatriei este combinația perfectă dintre logică, cunoștințe, experiență, instincte și intuiție medicală.
Managementul therapeutic al SII
Principalul obiectiv al tratamentului simptomatic în SII este reprezentat de ameliorarea disconfortului abdominal (durere sau balonare) şi a tulburarilor de tranzit intestinal, chiar dacă diareea sau constipaţia nu constituie principalele manifestări ce determină adresabilitatea pacientului la medic.
Există în prezent un arsenal terapeutic farmacologic, care permite controlul adecvat al simptomelor digestive la toti pacienţii.
Eficacitatea SPASMOMEN® pe simptomele S.I.I – în particular pe durere şi distensie abdominală – a fost demonstrată în numeroase studii clinice.
Debutul acţiunii este foarte rapid, şi eficacitatea se menţine pe toată durata tratamentului.
La pacienţi cu S.I.I, SPASMOMEN® îmbunatăţeşte semnificativ calitatea vieţii.
Dr. Elena Răduca
Dr. Liliana Baroiu
Probioticele – aplicatii clinice si noi optiuni terapeutice
Ultizarea probioticelor a căpătat amploare în ultimii ani, odată cu creșterea consumului de antibiotice, dar și cu identificarea disbiozei asociată multor boli cronice
Administrearea probioticelor pe parcursul tratamentului cu antibiotic reduce considerabil riscul de diareea asociată antibioticele (DAA) și de diaree cu Clostridium difficile, contribuind, totodată, și la scaderea consmului de antibiotice.
Sindromul de intestin iritabil, bolile inflamatorii intestinale, sindromul metabolic, boala ficatului gras non-alcoolic, alergiile sau infecțiile urinare recidivante au ca mecanism patogenic comun alterări ale compozitiei și funcției microbiotei.
Noua gama de probiotice Bio-Kult cuprinde produse cu eficacitate crescuta prin: tulpini multiple cu roluri specifice, formule special create pentru anumite afectiuni si studii clinic in afectiuni des intalnite.
Cuvinte cheie: probiotice, disbioza, antibiotice, microbiota, DAA, Clostridium difficile
Dr. Cristian Oană
Medic primar medicină de familie
Sesiunea III
[ 1420 – 15130 ]
Dezbatere:
Navigand prin ape tulburi. Unde vrem sa ajungem?
-medicina de familie din Romania comparativ cu cea din alte tari-
Dr. Victor Ionescu
Medicină de Familie – Franța
Prof. univ. dr. Daniel Coriu
Presedinte CMR
Dr. Daciana Ioana Toma
Secretar SNMF
Dr. Valeria Herdea
Vicepresedinte CMR
Dr. Viorica Naumov
Presedinte Asociatia Profesionala a Medicilor de Familie Braila