Sexualitatea adolescenților reprezintă, încă, în România un subiect rar abordat în cadrul consultațiilor medicale. Discuția cu privire la problemele legate de pubertate, orientare sexuală, normalitate, contact sexual, contracepție și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau violență în timpul actului sexual sunt încă destul de rare și evitate atât de către adolescenți, cât și de aparținători și de personalul medical.
Adolescenții trebuie să învețe experimentând. În majoritatea țărilor europene, până la vârsta de 17 ani, 50% dintre fete și băieți vor avea un prim contact sexual, cu potențiale consecințe. “Cercetările extensive au arătat că, indiferent de cât de informat ar putea fi un clinician, dacă nu este capabil să aibă comunicare eficientă cu pacientul și cu familia lui, s-ar putea să nu fie de ajutor.” (Institute for health care communication, 2011)
Caracteristici ale consultației, care pot asigura succesul comunicării cu adolescentul: atitudinea personalului- respectuos, susținător, cinstit, demn de incredere; comunicarea- claritatea informațiilor, ascultare activă; confidențialitatea, autonomia și îngrijiri complete.
Succesul unei astfel de consultații se bazează, în primul rând, pe abilitățile de comunicator ale medicului, pe capacitatea de a dezvolta o relație deschisă, lipsită de prejudecăți, în care să ofere răspunsuri clare la întrebările pacientului. În același timp, medicul trebuie să fie atent la anxietatea adolescenților în ceea ce privește confidențialitatea consultațiilor și să își adapteze modul în care oferă sprijin adolescenților care se confruntă cu situații neprevăzute, cum ar fi o posibilă sarcină.