Skip to content

Interviu cu prof.univ.dr. Gabriel Ioan Prada, lector în cadrul Conferinței Regionale Medicina de familie – prima linie în asistența primară, 11-13 octombrie, Brăila

  • by

Unul dintre cei mai importanţi specialişti în gerontologie și geriatrie din ţara noastră, prof.univ.dr. Gabriel Ioan Prada de la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” va fi prezent în calitate de lector la cea de-a XIII-a ediția a conferinței regionale Medicina de familie – prima linie în asistența primară organizată de Societatea medicilor de medicină generală/ medicina familiei Brăila în perioada 11-13 octombrie 2018.

Programul ediției din acest an a conferinței va aduce în atenție teme precum cardiologia, diabetul și bolile de nutriție, precum și teme ce țin de obstetrică și ginecologie, domenii ce fac parte din activitatea medicului de familie care trebuie să fie la curent cu noutățile ce țin de tratamentul acestor afecțiuni cu o incidență din ce în ce mai mare în rândul populației. La fel ca la celelate ediții de până acum geriatria va fi de asemenea una dintre temele centrale de dezbatere în cadrul evenimentului.

Prezent la unul dintre evenimentele Houston NPA din acest an, prof.univ.dr. Gabriel Ioan Prada ne-a răspuns câtorva întrebări privind acest subiect actual și de interes pentru domeniul medical.

Crește și va tot crește numărul seniorilor, atât în România cât și în intreaga lume. Cum ar trebui să se pregătească personalul  medical pentru această avalanșă de patologie a vârstei de argint?

Pacientul vârstinc necesită mai multă înțelegere, mai multă empatie din partea personalului medical, răbdare atunci când dorește să obțină niște lămuriri și explicații. Înseamnă un plus de efort, dar răsplata va fi destul de importantă pentru că pacienții vârstnici sunt o categorie de pacienți deschiși care sunt foarte cooperanți dacă ajungi să ai o bună comunicare cu ei.

Există o preocupare pentru a oferi servicii specializate pacienților vârstnici?

Există această preocupare de mai mult timp, încercăm să extindem o rețea de tip ambulator la nivelul întregii țări, și, așa cum a făcut dna. prof. Ana Aslan din cadrul Institutului Aslan de Geriatrie, să reinițiem această rețea care să asigure și servicii de tip profilactic, adică să venim în întâmpinarea pacienților vârstinici, nu să așteptăm.

Putem vorbi de prevenție în cadrul medicinii vârstnicului?

Sigur că da. Există 3 tipuri de prevenție, este cea terțiară, primară care se adresează factorilor de risc. Și la vârstnici sunt factori de risc. De exemplu fumatul, s-a constat că oprirea fumatului este benefică la orice vârstă. Dar există și prevenție secundară care se adresează bolilor care deja există, dar care necesotă prevenirea evoluției lor negativă, prevenirea stadiilor avansate ale acestor boli și a complicațiilor. Și, de asemena vorbim de prevenția terțiară, atunci când vrem să refacem niște capacități funcționale pierdute.  Există deci prevenție, dar poate nu este un concept atât de des folosit și conștientizat.

Organizată de Societatea medicilor de medicină generală/medicina familiei Brăila, conferința regională „Medicina de familie – prima linie în asistența medicală” este un eveniment creditat EMC. Managementul evenimentului va fi asigurat de compania de comunicare medicală Houston NPA.

Înscrierile la eveniment sunt deschise, iar până pe  28 septembrie  2018 taxele de participare sunt reduse.

Detalii despre înscrieri și taxele de participare găsiți pe site-ul evenimentului https://medicidefamiliebraila.ro/ și pe www.houston.ro.

INSCRIERI ONLINE AICI

Detalii despre proiect:
Carmen Munteanu
carmen.munteanu@houston.ro
0756.030.339

Înscrieri la:
Mircea Anescu
mircea.anescu@houston.ro
0756.055.504